прапор Украiни герб Украiни
Малокомишуваська загальноосвiтня школа I-III ступенiв
герб Олександрівська  ЗОШ  прапор Олександрівська  ЗОШ

День пам’яті геноциду кримськотатарського народу

8.05.1944 розпочалася депортація кримських татар з місця їх постійного проживання. Тільки за три дні було вивезено більше 183 тисяч кримських татар у Казахстан, Узбекистан, Таджикистан. Після депортації кримських татар в Криму двома указами від 1945 і 1948 років було перейменовано всі (за винятком міст Бахчисарай, Джанкой, Ішунь, Саки та Судака) поселення, назви яких мали кримськотатарське походження (понад 80% від загальної чисельності поселень Криму).

У 1989 році депортація була визнана Верховною Радою СРСР незаконною і злочинною. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію з Криму у 1944 році геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Отже і в нашому закладі з  метою вшанування пам’яті жертв геноциду Кримськотатарського народу, який відзначається 18.05, класними керівниками в онлайн-режимі з учнями проведено  таку роботу:  бесіди за темами:  «Боротьба кримськотатарського народу за повернення на Батьківщину»,  «Трагічні події в житті кримськотатарського народу», було запропоновано переглянути ряд відео : “Джамала про департацію кримських татар. 4 серія “” книга – мандрівка. Україна, “Департація – спогади очевидців”, а  о 12.00  всім запропонували долучитися до  хвилини  мовчання в пам’ять за загиблими під час депортації.